Feiten en fabeltjes over borstvoeding..

Feiten en fabeltjes over borstvoeding..

Borstvoeding, erg belangrijk!

Maar wat is nu een feit en wat is nu een fabeltje? 🍼🍼

 

1. Grotere borsten zorgt voor meer moedermelk

Fabel! De hoeveelheid melk die je produceert heeft te maken met de behoefte die je baby heeft. Vaak denken moeders dat hoe groter de borsten zijn, hoe meer melkklieren of moedermelk. Grotere borsten bevatten wel meer vetweefsel. Dus met kleine borsten heb je voldoende moedermelk!

 

2. Hangborsten krijg je door borstvoeding geven

Fabel! Natuurlijk is het mogelijk dat je borsten iets slapper zijn na de bevalling, maar dit heeft niks te maken met borstvoeding. Dus maak je daar niet druk om, de grootste reden hiervan is ‘hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap’.

 

3. Als je borstvoeding geeft ben je sneller weer op je oude gewicht

Feit! Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer vrouwen borstvoeding geven, dat zij sneller weer op hun oude gewicht zijn.

 

4. Je moet meer (koe)melk drinken als je borstvoeding geeft

Fabel! Wij raden aan om gewoon gezond en gevarieerd te eten. Dan krijgt je lichaam genoeg calcium binnen. Ook neemt je lichaam calcium beter op uit je voeding wanneer je borstvoeding geeft!

 

5. Je hebt geen anticonceptie nodig als je borstvoeding geeft

Deels een fabel! Er is een natuurlijke anticonceptiemethode voor mama’s die ‘alleen’ borstvoeding geven. Doe je dit niet, dan is borstvoeding niet betrouwbaar meer als anticonceptiemiddel. Onze tip: wil je nog geen tweede baby kan je het best op tijd beginnen met anticonceptie na dat je bevallen bent.

 

6. Borstvoeding geven doet geen pijn

Feit! Het kan kloppen dat je borsten en tepels iets gevoeliger zijn, maar borstvoeding zelf hoort geen pijn te doen. Je baby moet wennen, maar jij ook! Het borstweefsel rondom de tepel heeft even de tijd nodig. Als de pijn blijft aanhouden, kan dit betekenen dat er iets niet goed is. Schakel dan een lactatiekundige in.


Comment are moderated